zondag 10 juni 2018

Iets over papierkwaliteit voor je mandala's.......Bij het mandalatekenen is niet alleen de opzet van je mandala en de uitwerking van grote betekenis maar, ik denk, dat de materialen waar je mee werkt, misschien nog wel een stuk belangrijker zijn. Zijn de kleurpotloden waar je mee werkt bijvoorbeeld kleurecht? Soms geeft het helemaal niet wanneer je mandala na verloop van tijd vervaagt op papier (het zijn tenslotte moment-opnames). Maar soms wil je de mandala een plek geven waar hij in het licht hangt....en dan is het superjammer wanneer je na een paar maanden steeds minder ziet van je tekening.

Wanneer je op zoek gaat naar soorten potloden, soorten papier, gummetjes, linialen, passers...….om gek van te worden. Welke kwaliteit wil je? En zeker niet onbelangrijk wat kun en wil je ervoor betalen? Toen ik begon met mandalatekenen was er helemaal niet zoveel keus (gelukkig voor mij, want ik heb snel last van keuzestress). Maar nu, er is té veel om op te noemen.

Laat ik vandaag het papier eens bij de kop nemen. Waarop wil je tekenen, iets getint, met een werkje erin, welke zwaarte? Wanneer je mijn papiervoorraad hier in huis ziet.....ik kan wel een winkeltje beginnen. En toch gebruik ik regelmatig ook de niet zo toegankelijke materialen. Omdat ik soms wil experimenteren, gewoon om te kijken hoe dingen uitpakken. Het enige advies wat ik kan geven over de aankoop van papier...…..als je iets koopt, probeer een goede kwaliteit te kiezen. Krijg je nooit geen spijt van, misschien iets duurder, maar tijdenlang plezier. Want overigens niet wil zeggen dat goedkoop slechter is, maar probeer zelf eens uit te vinden wat voor jou fijn werkt.

Wanneer mensen bij mij een cursus van bijvoorbeeld van 6 lessen volgen, geef ik iedere les een ander stukje papier, om te laten voelen en ervaren wat voor invloed zelfs een stukje papier heeft op je mandala (én dan heeft papier ook nog een voor- en achterkant wat zó verschillend kan zijn). Wanneer je eenmaal weet welk papier het beste bij jou past, is het helder en weet je wat je aan kunt schaffen.


Ik werk zelf het liefste op wit papier, omdat de heldere kleuren daar het beste op uit komen. Canson is mijn favoriete merk en dan 120 of 180 grams papier. Maar ook als je op dit merk gaat zoeken kun je snel verdwalen in de vele soorten (de mijne was een tijdlang niet meer te krijgen in Nederland, heb ik maar 5 blokken in Frankrijk besteld, kan ik weer even vooruit). Dan heb ik het nog niet over mijn allerfijnste papier, handgeschept....maar oh zo vochtgevoelig. Dat moet een erge droge plek hebben, anders trekt het gelijk bobbels....

Wat ik eigenlijk wil zeggen is, ik hoop, wanneer je bij iemand een cursus of workshop volgt, je ook de mogelijkheid krijgt om papier te kiezen.....of dat je de keuze geboden wordt om te kiezen, want écht, het papier waarop je tekent kan een wereld van verschil maken voor je mandala. Ik weet ook wel dat je de leukste tekeningen kunt maken op een bierviltje......maar voor een blijvende mandala, bijvoorbeeld een geboortemandala is het fijn als het jaren in goede conditie blijft.

Tja ik wilde eigenlijk een kort stukje schrijven, maar nu blijkt toch weer mijn passie voor goede materialen.....ik kan er nog wel 3 blogjes over schrijven......maar ja dan wordt het ook wel een 'technisch' verhaal. Wanneer je een cursus volgt, vraag alsjeblieft naar de mogelijkheden voor papier, is er een keuze? Wat mag en kun je gebruiken? En wil je zelf iets aanschaffen? Probeer eerst te ontdekken wát voor jou het fijnst werkt. Ik hoop dat ik je een klein beetje wegwijs hebt kunnen maken in de 'papierwereld'...

Bovenstaande chakramandala is denk ik in 2002 getekend......de kleuren zijn nog steeds prachtig, het papier strak en glad.

Ik wens je een heerlijke zondag.....


3 opmerkingen:

 1. Papier en potloden zijn heel belangrijk, vooral de zachtheid en kwaliteit van de potloden.
  Gelukkig had ik destijds in één keer het beste gekocht (voor mij dan)
  Karisma potloden (helaas niet meer te koop in Nederland) en papier van Hahnemühle ( zacht creme 220 gr)
  Dat papier heeft een mooie structuur en geeft een mooi effect.
  Maar natuurlijk is het zo dat smaken verschillen ook met wat je tekent en hoe je de potloden gebruikt.
  Het is dat ik nu andere hobby's heb, anders begon ik er weer aan... misschien later nog eens :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Helemaal met je eens Floor, maar dit keer ging het over papier. Bij potloden wordt al zo vaak benoemd, dat het voor een ieder een persoonlijk gevoel is....vaak wordt niet stilgestaan dat hetzelfde geldt voor de papieren (of canvas) ondergrond.....vandaar dit blogje xx

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo, Je gebruikt Canson van 120 of 180 grams zeg je. Maar welke type gebruik je?

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.