zondag 17 juni 2018

Het verhaal van het potloodIk deelde dit verhaal al eerder, maar vind het zo mooi...….ook omdat ik grootmoeder mag zijn van 3 kleinkindjes, die soms de meest ingewikkelde en tevens zulke prachtige (levens)vragen kunnen stellen...Het verhaal van het potlood
Paulo Coelho

Een jongen keek toe hoe zijn oma een brief schreef. Nieuwsgierig vroeg hij: “Oma, schrijf je een verhaal over ons? Of over mij misschien?” Z’n grootmoeder antwoordde de jongen: “Dat klopt, ik schrijf over jou. Maar veel belangrijker dan de woorden is het potlood waarmee ik schrijf. Ik hoop van harte dat als jij groot bent, dat je zo wordt als dit potlood.” Een beetje bedenkelijk keek de jongen naar het potlood. Daar was toch echt niets bijzonders aan te ontdekken! 

Daarom vroeg hij: “”Oma, dat is toch een gewoon potlood zoals alle anderen, of niet?” “Dat is maar de vraag, hoe je naar de dingen kijkt, m’n jongen,” antwoordde z’n grootmoeder glimlachend. “Weet je, dit potlood heeft vijf eigenschappen. En wanneer het je lukt om je deze eigenschappen eigen te maken, dan zal je een mens zijn die in vrede met de wereld leeft.

De eerste eigenschap luidt: je kunt grote dingen doen. Maar je mag nooit vergeten dat er een hand is, die al je stappen leidt. Die hand noemen we het Universum, je bent altijd verbonden met alles en iedereen om je heen.
De tweede eigenschap laat zien, dat ik het schrijven af en toe moet onderbreken om het potlood opnieuw te slijpen. Daardoor lijdt het puntje wel een beetje, maar is daarna weer goed scherp. Leer dus om af en toe pijn te verdragen, want dat zal je van nut zijn.
Kijk, de derde eigenschap zie je aan het potlood einde: daar zit een stufje, waarmee je fouten kunt verbeteren. Het is namelijk zo, dat verbeteringen  niet verkeerd zijn. Integendeel zelfs, ze zijn dringend noodzakelijk om op de rechte “weg” te blijven.

foto vond ik op internet

De vierde eigenschap zegt ons, dat het bij een potlood niet om het hout of om de uiterlijke vorm gaat, maar om de kwaliteit van de kern, die in het binnenste zit. Let dus altijd op hetgeen er van binnen in je omgaat.
Als laatste de vijfde eigenschap van het potlood: het laat altijd een spoor na. Dat geldt ook voor jou: alles wat je in het leven doet, laat sporen na. Probeer daarom alles wat je doet, bewust te doen”


een heerlijke zondag gewenst......Ada4 opmerkingen:

 1. Mooi verhaal is dat Ada. Zo heb ik nog nooit naar een potlood gekeken.
  Mooie mandala en ook die foto van internet is leuk met dat hart van potloden.
  Heb nog een hele pot van stompjes van alle potloden die ik in de loop der jaren heb opgemaakt, misschien kan ik daar ook iets leuks mee doen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh ja stompjes...….ik heb ook een hele grote pot vol, van alle jaren dat ik teken (eigenlijk valt het dan nog wel mee). Bij mij hangt er een prachtige engel aan....die waakt over mijn stompjes die me ze trouw gediend hebben......

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. https://mandalada1.blogspot.com/2017/11/met-welke-kleurpotloden-werk-jij.html hier vind je het verhaal over mijn potloodstompjes Floor.....

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.