Uitleg Mandala







Wat is dat nou eigenlijk een Mandala? En wat betekent het?

Het woord mandala komt uit het Sanskriet (oude taal) en betekent cirkel. De cirkel is een symbool van heel-zijn, heelheid, volmaaktheid, veiligheid. Het is één van de oudste symbolen ter wereld. In bijna alle culturen en religies kom je het tegen.

Als we ons wat meer verdiepen in de grote Wereld-religies zien we dat hier al eeuwenlang de mandala gebruikt en gemaakt wordt. De oudste mandala's komen uit het Boeddhisme, met name uit Tibet. Hier wordt de mandala voor meditatie en inwijding gebruikt. Ze worden bijv. op linnen geschilderd of van zand gemaakt.



foto vond ik op internet




Cirkels zijn symbolen die je overal in de natuur tegenkomt. Wanneer we naar atomen en moleculen kijken dan zien we dat ze opgebouwd zijn uit cirkelvormige cellen. Ook ons eigen lichaam bestaat uit cirkelvormige cellen. Kijk naar bloemen, vaak bestaan ze uit meerdere cirkels. Zandkorrels, regendruppels, en wat dacht je van een spinnenweb? Mooi zijn de sneeuwvlokken die als ijskristallen uit de lucht naar beneden dwarrelen. Ook een ijskristal is opgebouwd uit cellen, cirkels. Als bomen gekapt worden kunnen we de jaarringen zien. Ook ons zonnestelsel is een cirkelvormig ordeningsprincipe. De zon als kern, waaromheen de planeten draaien.





zaden onder microscoop, gevonden op
paradijsvogelsmagazine.com


De cirkel is voor ons ook een symbool waarbinnen we ons veilig kunnen voelen. Door de duidelijke begrenzing binnen/buiten schept het rust en veiligheid. Kinderen bijv. vinden de kringgesprekken op school vaak heerlijk. Het is veilig, iedereen in de kring hoort erbij. Ook als volwassenen zitten we graag aan een ronde tafel. Het is besloten, intiem.

Door met de cirkel te werken kunnen we opnieuw contact maken met onze bron. Ons heelzijn. Dit contact zijn we vaak helaas kwijt. We zijn vervreemd van ons Zelf en haasten ons door het leven. We moeten van alles en denken ook dat we van alles willen.

We weten niet meer hoe het is om naar ons Zelf te luisteren. Naar binnen te keren. Door te werken met de mandala kunnen we onze kern weer vinden. We kunnen weer contact maken met ons heelzijn. Terug naar ons centrum en vandaar uit rust en harmonie ervaren. Doordat orde en chaos beiden kunnen bestaan in de mandala wordt er eenheid ervaren. Wat betekent de cirkel voor ons persoonlijk. Als je een cirkel maakt heb je tegelijk ook een middelpunt, het centrum. Dit centrum is symbolisch je kern van waaruit je leeft. Waar je ook steeds weer naar terug moet keren. Er ontstaat een beweging van binnen/buiten en visa versa. Hier kun je je innerlijke wereld ervaren. Een veilige plek waarbinnen je jouw wereld vorm kunt geven. Door kleuren, vormen en beelden. Door het rondgaan binnen je cirkel ervaar je dat alles weer samen valt. Begin en einde sluiten. Er komt ordening in de chaos en alles krijgt weer verband met elkaar. Het tekenen van een mandala zorgt voor veel ontspanning en rust. Door deze ontspanning kom je steeds dichter bij jezelf en ervaar je steeds meer van je innerlijke wereld.






Het is een mooie spirituele zoektocht naar je Zelf. De symboliek die je onbewust/bewust verwerkt in je tekeningen hebben je heel veel te zeggen. Door goed naar je tekeningen te kijken word je jezelf steeds meer bewust van wat er allemaal in je onbewuste speelt. Het tekenen werkt op deze manier zeer helend en genezend. Het laat zien waar je weerstanden/blokkades zitten. Doordat het zo heel erg dichtbij jezelf staat maakt het emoties los. Door hier aan te werken zal je energie weer beter gaan stromen.

Het tekenen van mandala's kent vele manieren. Zoals de cirkel verdelen in geometrische figuren, het intuïtieve tekenen, heelbeelden, het vlechten en knopen zoals je ziet in het Keltische vlechtwerk, het chakra tekenen. Al deze manieren van tekenen, kleuren, schilderen enz. hebben een eigen uitwerking. Het gaat hier ook niet in eerste instantie om prachtige kunstwerken te maken. Iedereen kan tekenen, kan datgene wat binnenin leeft naar buiten brengen. Het is een prachtige ontdekking als je ziet dat je gaande weg steeds beter jezelf kan weergeven en je eigen creativiteit ontdekt. Tenslotte gaat het niet om het resultaat, maar om de weg en het plezier van de ontdekking. Het genieten van de rust, de kleuren, de vormen die je neerzet

1 opmerking:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.