maandag 24 april 2023

Een heerlijke mandala-opzet......een Lotus
Tijdens deze (verwachte) komende regenachtige dagen, leek het me fijn om weer eens een opzet van een mandala te plaatsen. Een Lotus……..een vorm in de mandala, die op zoveel manieren uitgevoerd kan worden. Denk aan de enkelvoudige of dubbele Lotussen met alle cirkels…….Dit keer heb ik een opzet gemaakt om een échte Lotusbloem te tekenen. De Lotus heeft een prachtige symbolische betekenis. Zuiverheid, puurheid, schoonheid, innerlijke groei, verbinding (met het Universum).

Deze symbolische betekenis is de ‘groei naar verlichting’ en komt voort uit het groeiproces van de bloem. De lotusbloem nestelt zich in de modder onder water en groeit dan heel sterk naar het licht toe, waarna de bloem zich in alle glorie laat zien.


Dit proces kunnen wij ook als mens doormaken, zie dan de modder als onwetendheid en lijden en naarmate je groeit word je wijzer en als eenmaal de verlichting is bereikt, straal je net als die prachtige lotusbloem.


En natuurlijk als de zetel van Boeddha…….die (bijna) altijd afgebeeld wordt, zittend op een Lotusbloem…..
Aan de slag dan maar:


(De opzet is gemaakt voor papier van 30x30 cm, heb je dat niet, dan kun je de maten aanpassen)


·         Zet een cirkel van 7 cm (gerekend op de liniaal) en deel deze cirkel in 12en. De 12 punten geef je aan op de buitencirkel. Laat je passer op 7 cm. staan!!!!
·         Zet je passerpunt op X (zie foto) en trek een boog·         Doe dit 12x, je ziet de bloemvorm ontstaan……
·         Om de vorm wat extra bloemenkracht te geven, vul je de achtergrond in met bloemvormen


·        Als laatste trek je een cirkel van 9 cm (gerekend op de liniaal) en maak je een ‘afsluitende’ rand. Daar kun je helemaal je eigen draai aan geven….net zoals alles in deze mandala, t is jouw tekening nietwaar?
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.