zaterdag 26 januari 2019

mijn 300e blog.......over hoe mandala's mijn leven beheersenMandala’s beheersen al jarenlang mijn leven. Wat een zaligheid toen ik ze mocht ontdekken………en nog fijner was het om ze zelf te gaan tekenen.

Jaren later mocht ik mensen in het mandalatekenen gaan begeleiden. Stap voor stap mocht ik mensen kennis laten maken met de Wondere Wereld van de Mandala. En nog steeds word ik zo blij als ik mensen enthousiast zie worden aan de tekentafel…….blij om gewoon met potloden te toveren……..de meest mooie vormen. Geometrisch en /of juist helemaal uit de vrije hand. Zoveel mensen, zoveel keuzes en voorkeuren. Mensen worden weer als kinderen zo blij én zo vrij……..om te doen wat ze zelf fijn en leuk vinden om te tekenen.

Met de komst van internet zijn de wegen naar en door de Mandala verandert. Het gaat allemaal sneller, kennis wordt veel sneller gevonden………En toch…….het lijkt soms wel of mensen vergeten wat een mandala écht met je kan doen. Natuurlijk de heerlijke uren aan een tekentafel, ha die zijn niet te versmaden. Maar hoeveel mensen nemen nog écht de tijd om de geometrie door te laten werken in het Zijn…..hoeveel mensen ‘horen’ de mandala nog roepen…..om juist nóg die lijnen te komen tekenen……….het lijkt alsof ie roept: hé ik ben nog niet af, vergeet je die extra lijntjes niet? Ervaren mensen nog wel de werking van kleuren op je wezen! Dat kleuren je uit je balans kunnen trekken, maar evenzo kunnen kleuren je ook weer helemaal terug in kracht zetten.Uit ervaring weet ik, dat ik soms écht midden in de nacht naar mijn tekenkamer ga om te kijken wát kan er nog anders? En dit gebeurt me zeker met de Heilige Geometrie……net nog een andere vorm in die strakke lijn. Als een kind zo blij wanneer het lukt………teleurgesteld als het écht helemaal niet loopt zoals je wilt………en dan uiteindelijk de overgave, zo van: ok, het is goed zo. Het is niet anders.

Dat betekenen mandala's voor mij. Altijd aanwezig, ik zie ze overal, ben altijd wel met een tekening bezig, of met het ontdekken van een nieuwe vorm of techniek. En graag geef ik het door aan anderen, blijkbaar is dat een stuk van mijn levenstaak hier op aarde. En wanneer ik dan soms zie dat mijn blogs soms door honderden per dag bekeken worden.....dan hoop ik dat er tussen al die mensen een paar de inspiratie vinden om te gaan tekenen. Dat ze gaan ervaren wát een mandala met je Zijn kan doen. Dat het meer is dan een 'mooi' plaatje, juist de imperfectie die zoveel vertelt, die je zoveel laat leren. En laat voelen, het hoeft allemaal niet perfect te zijn. Wat tevoorschijn komt, is goed!
Dát is wat ik hier op mijn blog wil vertellen. Dat een mandala zoveel meer is dan een plaatje, een beeld wat perfect is. Ik hoop vanaf deze plek jullie nog heel lang te inspireren, want mijn bron aan inspiratie is nog lang niet opgedroogd, het lijkt soms alleen maar meer te worden.

Ik wens je een heerlijke zaterdag mét misschien wel een heerlijke tekening om aan te werken, en dank jullie wel voor de soms zo hartverwarmende reacties!
3 opmerkingen:

 1. zo heb ik het ook altijd ervaren toen ik ze tekende.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heerlijk hé Ada?
  Ik heb ook al lang geleden kennis mogen maken met mandala's toen ik een prachtig boek kocht over symbolen. Daarna volgden diverse mandala boeken en ben ik ze zelf gaan tekenen.
  Helaas kan ik de ene dag goed en de andere dag niet zo lang tekenen vanwege mijn nek maar dan maar wat meer tijd ervoor nemen. Het is mijn passie.
  Ik geniet van jouw mandala's en de verhalen erbij.

  Liefs van Maria

  BeantwoordenVerwijderen