donderdag 3 mei 2018

Yoga, terwijl ik aan het wieden ben....
Een grote tuin, betekent ook veel werk aan de winkel. En zeker met deze dagen, wanneer alles in de tuin elkaar aan het verdringen is............."ik wil eerst" wordt er geroepen door onkruidjes. Ook tussen de stenen in de stoep is het een dringen van jewelste. Omdat ik in de tuin wel van 'natuurlijk' houd, trek ik wel grenzen. In het gras mag alles bloeien en groeien waar het wil. En een enkel margrietje of paardenbloem tussen de tegel, ok, daar kan ik mee leven. Maar wanneer gras en onkruidjes de overhand krijgen, grijp ik in. Het is ook onze taak om alles in het groeien en bloeien te begeleiden. Tenslotte worden de planten die dorst hebben ook bewaterd. 

Wanneer ik dan zo aan het werk ben van de vroege ochtend tot het bijna donker aan t worden is, probeer ik ook wat yoga-oefeningen te doen. Mijn rek- en strekoefeningen doe ik gewoon tijdens het onkruid trekken of tijdens het wegknippen van dode takjes. En óf het werkt.....zo ben ik lekker bezig maar houd ik ook mijn gehele lijf wat soepel. Niet dat ik nooit geen spierpijn heb na een dag tuinwerk, maar ik denk dat ik het wel een beetje in de hand houd zo.

Bijna 30 jaar geleden kreeg ik mijn eerste yoga-les. Mijn docente zei toen al: "Yoga doe je niet, yoga is een levensstijl". Ik heb die zin heel goed in mijn oren geknoopt en ja.......na zoveel jaren lessen en zelf heel regelmatig houdingen oefenen en bijhouden, vind ik dat ze gelijk had. Het is het bewust omgaan met lijf en leden. Gezegend voel ik me dan wel hoor, na een dag buitenzijn, knetterhard werken, en toch de andere morgen gewoon je bed uitspringen en wéér een dag om in de tuin aan de slag te gaan.Vandaag staan de ramen op het programma, die krijgen een wasbeurt. En ik ga mijn rek- en strekoefeningen doen met natte lapjes in mijn hand en niemand die het ziet, hoe grappig is dat. En natuurlijk vanmiddag in de zonnestralen een korte 'meditatie' met de oogjes dicht.


Ik wens jullie een heerlijke dag mét of zonder strekoefeningen

1 opmerking:

  1. Zit te genieten van je leuke blog...en zie jou helemaal voor me bezig met de tuin-yoga en -meditatie....ik ga mijn werkzaamheden in de tuin ook maar eens zien als yoga....dankjewel

    BeantwoordenVerwijderen