donderdag 6 juni 2019

Slurpende bomen

Donderend geraas in de nacht, klappend onweer, bomen die alle kanten opzwiepten, de regen kwam met bakken uit de hemel. En ik lag stil te kijken en te luisteren. Naar het natuurgeweld. Ik ben niet bang voor onweer, nooit geweest, maar vannacht hadden de klappen toch wel een extreem volume vond ik.

Oh, dacht ik, hoe zouden de kipjes dit vinden, en de bijen......en de prachtige pioenrozen van onze buurvrouw....en al die kleine piepvogeltjes die liggen te dreunen in hun nestje, hoe zouden andere mensen dit geweld ervaren? Duizend vragen in de donkere nacht, die af en toe flink werd opgelicht door het immense natuurgeweld! 
Maar ik hoorde ook de verademende kletterende regen.....en ik hoorde als het ware het 'zuchten' van de natuur. De bomen die hun wortels uit konden strekken naar het verkwikkende water. Ik las in het boek van Peter Wohlleben, dat bomen heel gulzig kunnen zijn, al het water wat tot hun beschikking komt, in één keer kunnen opslurpen. Totdat...…...ze een extreem droge periode hebben gehad, dan leren ze om de consumptie van water te doseren, dus 'slokje voor slokje'. Gelukkig, dan weten ze nu, na de hitte van vorige zomer hoe ze de inname beter kunnen verdelen. En zetten ze zichzelf op waterrantsoen.

Daar moest ik allemaal aan denken vannacht. Tot mijn schrik zag ik vanmorgen dat er in het hele land veel schade is aangericht, aan de natuur, aan de huizen, en mensen die verwondt werden. Pfffff heftig, ja zo klonk het ook wel vannacht. Maar ik prijs me gelukkig dat ik alleen maar wakker lag en dat er geen bomen omkukelden, of dakpannen gingen vliegen. En de kippen.....nou de dames scharrelden al heel vroeg rond, of er niets gebeurd was.

Hopelijk is het bij jullie rustig gebleven, en is er niet al te veel schade......

1 opmerking:

 1. Nou, ik ben wel heel erg bang voor onweer, maar gelukkig was ik niet met mijn hondje buiten toen het zo te keer ging.
  Maar in bed blijven was ook geen optie :-(
  Hier gelukkig geen schade, maar wel een druipnatte tuin met een aantal platte planten. Nou ja, dat hersteld wel weer.
  Zo grappig dat ik vannacht ook aan de vogeltjes dacht die overal in de bomen zaten, vooral de jonge die nog nergens ervaring in hadden.
  Elk jaar zie ik het weer gebeuren dat hun ouders ze leren hoe ze bij mij in het voerhuisje zaadjes kunnen eten.
  Het duurt altijd even voordat ze het doorhebben, zo leuk.

  BeantwoordenVerwijderen