zondag 26 mei 2019

Duizenden nieuwe tuinbewonersNa tijden wachten, lezen, studeren, filmpjes kijken, en cursus die gevolgd wordt door Piet (nog niet klaar hoor) was het gisteren eindelijk zover. Vanaf nu woont er een bijenvolk in onze tuin, duizenden en duizenden honingbijen bevolken nu ons leefgebied hier. 

Ik hoef niet te vertellen waarom we bijen wilden, soms moet de natuur een beetje geholpen worden, en voor de bij is het '10 voor 12', dus ook voor de mensheid. En wij, met name Piet, wil graag op deze wijze een steentje bijdragen om de honingbij hier een plek te geven, zodat bijgedragen kan worden aan het herstel van de natuur (al is 1 zo'n bijenkast een soort zandkorreltje gemeten op het geheel).

Gistermorgen werd eerst het volk opgehaald in een kast, daarna werd deze kast op zijn plek gezet, het schuifje werd geopend en jawel, de eerste nieuwsgierigen kwamen al naar buiten. We hebben samen ademloos staan kijken hoe de eerste vluchten werden gemaakt, en hoe ze weer terugkwamen.....één voor één kwamen de bijen de omgeving in ogenschouw nemen. En weet je, in zo'n kast hangt een echt hiërarchie, de koningin, de werkster, de darren, ze kennen allemaal hun plaats. Ik word door Piet helemaal ingewijd in het leven van de honingbij en ik kan je zeggen het is geweldig interessant!! En het kijken naar die kleine wezentjes is helemaal Zennnnnn.
Na een paar uren werd de eerste honing (duidelijk te zien aan de pootjes) de eerste honing 'ingevlogen'. En nu afwachten....en voor Piet zal er regelmatig werk aan de winkel zijn. Verder leven de bijen hun leven, doen de dingen die ze gewoon vanuit hun oer-instinct weten en wij zullen af en toe toekijken en misschien honing op de koop toe krijgen.


Gelukkig zijn er al veel bloemen in bloei hier in de tuin, vooral salie en de bramenstruik, en volgens mij zijn die bloemen ook erg in trek, er zijn altijd al veel wilde bijen te vinden.
We laten de honingbijen rustig hun gang gaan......het is fijn dat ze er zijn, net als onze kippen, die ook rustig hier hun leven leiden in onze tuin. Ik zal nog wel eens schrijven over het bijenvolk, en ik zal de bloemen en bloesems die ze bezoeken als teken-inspiratie gebruiken. Voor nu zijn ze rustig 'aan het werk', en genieten ze hier van het Twentse landschap met hun weelde aan bloemen, te kust en te keur.

Een heerlijke zondag gewenst!

1 opmerking:

  1. Leuk om de bijen een handje te helpen en zelf zo'n volk in je tuin te hebben. Maar eerlijk gezegd ben ik er wel een beetje bang voor.
    Was eens op een markt waar ook van die kasten stonden met bijen. Die vlogen gezellig rond, maar toen werd ik toch geprikt... au!

    BeantwoordenVerwijderen