zondag 19 november 2017

Met welke kleurpotloden werk jij?Regelmatig krijg ik de vraag met welke potloden ik kleur. Omdat ik iemand die ben die erg 'product-trouw' is, kleur ik al jarenlang met dezelfde soort potloden.Toen ik zo'n 20 jaar geleden begon met kleuren, gebruikte ik eerste de oude kleurpotloden van onze dochter........daarna kocht ik een doos van Bruynzeel, de kinderkleurpotloden. Kosten: 10 gulden, en daarvoor had je een blik (met kabouters erop) met 36 kleuren.

Bij Arina (van Wijnen) leerde ik om kleuren te mengen (gewoon met potloden) , het zogenaamde sluieren zodat je werkelijke alle kleuren en tinten zelf kunt maken. Alleen was wel de 'voorwaarde' dat je goede mengbare potloden moest gebruiken. Hier vind je alles over de 'sluiertechniek'...

Tja en al snel werd er een doos Karisma potloden aangeschaft. Wanneer je tijden met kinderkleurpotloden hebt gewerkt en daarna overstapt op een 'betere' soort, dan merk je het verschil wel. Ik was zó blij met deze prachtige doos.......maar oh oh wat braken ze snel, ze hoefden maar te tikken op je tafel, en het stiftje was gebroken. En uiteindelijk verdween dit merk van de markt. Intussen had ik al wat Lyra, Stockmar en Yorik potloden gekocht..........en toen was ik verkocht, en ik teken daar nog steeds mee. Wat een geweldige potloden, ze variëren van hard naar wat zachter. Maar als ik dan de vraag krijg met welke potloden kleur jij? Vertel ik met welke ik kleur, maar zeg er altijd bij, dat het zo persoonlijk is......houd je van wat zachtere stiften of juist harder.....welke prijscategorie past beter in je portemonnee (ook zéér belangrijk toch).

Prachtig is het dat je werkelijk overal (goede) kleurpotloden kunt kopen, toen ik begon, moest je ze met een lampje zoeken. Heerlijk dat het nu zomaar voorhanden is. En internet heeft natuurlijk de meest uitgebreide markt, daar kun je werkelijk alles kopen. Mijn advies is wel, koop niet gelijk zo'n enorme prachtige goed gevulde doos (oh en het is zó verleidelijk), maar koop er eerst een paar in de kleuren waar je vaak mee werkt, zodat je kunt 'voelen' hoe ze werken.......want ik heb vaak gehoord, jammer van die prachtige doos, maar ik werk er nooit mee, ze zijn niet fijn.

Maar ik teken nog trouw met mijn 'Lyra's', ik koop ze in een heerlijke winkel in Emmeloord, bij "De Betere Hand", die bijna het gehele assortiment op voorraad heeft. Hier vind je de website van deze zalige winkel (als je een keer de gelegenheid hebt.....ik zou zeker binnen kijken, naast potloden, zijn er kristallen en heel veel engelen te vinden)Uiteindelijk is dit het 'rest'resultaat van jaren tekenen, stompjes, die ik in een prachtige Engelenpot bewaar, om te laten zien, dat het werken met kleurpotloden helemaal geen dure hobby hoeft te zijn, omdat je minimaal potloden verbruikt.Leuk lijkt het me, als je laat weten, met welke kleurpotloden jij werkt? 

Ik wens je een kleurige zondag.....


6 opmerkingen:

 1. Wat een mooie blog over kleurpotloden.

  Mijn favorieten zijn toch echt de Faber Castell Polychromos kleurpotloden. Ik kleur heel fijntjes en ik vind deze het fijnst om de sluier techniek mee te doen.
  Ook gebruik ik regelmatig van Derwent de Coloursofts. Deze zijn wat “gemakkelijker” om mee te kleuren.
  En ik heb een groot blik Derwent Procolour potloden gewonnen een poosje terug, maar deze vind ik niet zo fijn als bovengenoemde. Ze zijn voor mij te hart. Maar het zijn geen verkeerde potloden.
  En het is inderdaad smaak en persoonlijke voorkeur welke potloden je het fijnst vind.

  Groetjes Kim

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dag Kim, dank je wel voor je reactie...soms is het zó leuk om eens te lezen hoe anderen dingen ervaren, in dit geval potloden......en er is zo veel keus.....dank je wel hoor!

   Verwijderen
 2. Dank je wel voor je antwoord en info. Ikzelf gebruik dus nog steeds Karisma, ik herken het snel breken wel. Leuk zo'n restjespot met die mooie Engelen...het is een heerlijke hobby! En ik ga eens een aantal uitproberen. Lieve groet Petra

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Petra, oh ja de Karisma's....dat was écht geweldig...maar zoals met alle dingen........ze veranderen, gelukkig zijn er goede vervangers op de markt gekomen...veel succes met 'uitproberen'.....x

   Verwijderen
 3. De Polichromos van Faber Castell(FC) zijn mijn favoriet, (maar dat wist jij al Ada) Onlangs heb ik een blik Prismacolor besteld bij Amazon in America en dat zijn ook heel fijne potloden. Er word gezegd dat het de opvolgers van Karisma zijn, maar dat betwijfel ik. Ze breken niet zo snel, maar kleuren wel anders dan de FC, mengen minder goed. De kleuren zijn wel mooi helder, en goed te combineren met FC.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. fijn dat je reageerde Mariët, zo leuk om met elkaar te delen....ik heb ook een paar FC potloden, maar niet mijn ding...en soms is het zo fijn om jezelf te verwennen, in dit geval met .....kleurpotloden, veel kleurplezier Mariët, lieve groet xxx

   Verwijderen