vrijdag 6 juli 2018

Water, een eerste levensbehoefte....

Hebben jullie dat ook? Na de oproep om zuinig aan te doen met water én dat niet op de piektijden te gebruiken, ben ik me nóg meer bewust geworden van de luxe die wij hier in Nederland hebben om altijd volop schoon drinkwater tot onze beschikking te hebben. Zelfs zoveel dat er nog wel eens slordig mee omgegaan wordt. Maar nu in tijde van droogte lijkt het of iedere druppel water er toe doet. Hier proberen wij altijd wel zuinig om te springen met water, maar nu wacht ik écht nog dag voordat de wasmachine aangaat...…..en gaat de vaatwasser echt helemaal proppie-vol (en och we zijn saampjes dus dat scheelt).

En dat is luxe, een wasmachine, een waterkraan, zélfs een vaatwasser. Ik denk dan aan al die moeders in gebieden waar water helemaal niet zomaar te krijgen is, waar het helemaal niet normaal is dat er een machine je was schoon draait. Juist nu wij hier er op gewezen worden zuinig aan te doen, moet ik aan ze denken. Aan al die vrouwen (en mannen ook hoor) die eten moeten koken,  zieken verzorgen, borden en pannen schoon moeten maken, vieze kinderbillen schoon moeten maken. De beesten die ze verzorgen, ook zij hebben drinken nodig. Om nog maar niet te spreken  van de kleding die af en toe een wasbeurt behoeft.Juist in deze dagen maakt het me nederig, water, een eerste levensbehoefte. Wij die hier in ons waterrijke kikkerland bijna nooit op hoeven te letten of er verspild wordt ja of nee. Nederig, omdat ik wel terdege besef dat we echt niet zonder kunnen, wereldwijd niet. Niemand, kan zonder water, geen mens, geen dier, geen plant. Zelfs de hele atmosfeer heeft water nodig.Laten we genieten van de zonnestralen...…..maar laten we ook genieten en dankbaar zijn, dat het rijke goedje, water, nog steeds in volle overgave uit onze kranen kan stromen. En als we allemaal ons steentje bijdragen (en misschien af en toe een regendansje) kunnen we voorlopig nog wel vooruit. En genieten in de ochtend als je jezelf even schoon kan douchen.

Ik wens je een heerlijke dag.

2 opmerkingen:

 1. Ik zing elke dat een Sjamaans regenlied...ik krijg al dorst als ik naar de natuur kijk. Wij zijn zeer bevoorrecht...dat voel ik ook zo. Lieve groet Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ben heel vaak bezig met landen waar ze niet alle luxe hebben die wij hebben. Ben altijd dankbaar voor wat ik heb en hoe ik kan leven in dit land.
  Zuinig met water probeer ik ook, maar is moeilijk met een grote tuin. Maar ik heb geen vaatwasser en douche heel kort (tussen het inzepen en afspoelen kan de kraan makkelijk even dicht).
  Geniet van de zomer, maar wel jammer dat alles zo geel wordt.
  Toch die regendans vanavond maar proberen :-)

  BeantwoordenVerwijderen