zaterdag 8 juni 2019

Code rood, oranje én geel
De afgelopen dagen stonden in het teken van codes, gekleurde codes...…..pffffff.
Het lijkt helemaal een hype te worden, om ons te 'waarschuwen' voor weersomstandigheden. We laten ons helemaal meevoeren in voorspellingen, die soms werkelijk helemaal niet uitkomen. Want ja de term 'zo veranderlijk als het weer' is niet voor niks een gezegde.

Waar is onze eigen waarneming gebleven, om te kijken naar wat de wind doet, hoe de wolken eruit zien, wat de dieren doen, hoe het ruikt buiten......we zijn het bijna allemaal vergeten. Als jong meisje leerde ik al (ik ben opgegroeid aan de rivier) dat je soms kon ruiken wanneer het gaat regenen. Aan het draaien van de wolken of de diverse lagen die er soms zijn, kun je zien of er 'noodweer' komt. 

Natuurlijk, als je dak van je huis waait of er vliegt een boom door je tuin, dat is werkelijk verschrikkelijk. Maar kun je er op dat moment iets aan doen? Nee, alleen zorgen dat je zoveel mogelijk uit de buurt bent, en zorgen dat alles wat je lief is in veiligheid komt.
Toen 2 jaar geleden ons volledige tuinhuis 5 cm. naar achter werd geschoven door een storm, stond ik erbij, keek ernaar en kon helemaal niets doen. Alleen zorgen dat je zoveel mogelijk uit de buurt bent. Want de ongekende krachten van de Natuur laten zich niet leiden. 

En daar zit m nou net de kneep. Mensen willen alles, maar dan ook alles in de hand hebben, zelfs de Natuur. Mooi dat er technieken zijn om bijvoorbeeld het weer te voorspellen, maar zó vaak gaat het mis, wordt er zomaar een code geroepen, lijkt het, en tja dan is een heel land weer in de ban van...….en gebeurt er weinig tot niks. Soms is gewoon gezond verstand het beste hoor, als het stormt je ramen niet openzetten, het open water niet opgaan, als je in de auto zit, even rondkijken naar vallende takken. En nee, niet alles is te voorkomen, maar heet zoiets dan ook niet LEVEN?

Gister vroeg in de avond werd hier in Twente een code rood gegeven...….toen er een paar donderslagen kwamen keek ik naar de kippen.....en die keken even naar de bomen die lawaai maakten door de stevige wind, en scharrelden er weer lustig op los. Ik wist in vol vertrouwen dat er niks ergs aankwam....de dieren bleven rustig, dus wij ook.

Om in de kleuren rood, oranje en geel te blijven, heb ik vandaag een paar mandala's in die tinten bij elkaar gescharreld...….misschien zit er wat inspiratie voor je bij!


Ik wens je een heerlijke zaterdag.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten