woensdag 16 mei 2018

Zo maak ik thee van madeliefjes...en waar madeliefjes nog meer goed voor zijn



Regelmatig word ik door de kleinkinderen getrakteerd op madeliefjes uit eigen tuin. Ze worden zorgvuldig in een waterschaal gedaan en jawel, ze blijven ruim een week prachtig.



Maar soms gaat oma zelf ook aan de plukkerij van madeliefjes, voordat Pieterman met de grasmaaier er overheen gaat. Niet om ze op een vaas te zetten, maar om te drogen. Wanneer je een kruidencursus volgt (zoals ik) kijk je toch écht anders naar 'on'kruid. Zoveel prachtigs wat gewoon zomaar groeit en bloeit, en wat voor zoveel aandoeningen goed is. En ik ben zo, zo dankbaar dat steeds meer mensen de weg weten te vinden naar de kruidenleer. Wat voor onze opa's en oma's heel gewoon was, om met kruiden en de werking ervan te werken, zijn wij bijna vergeten. Daarom des te fijner dat de kruidenleer steeds meer uit de vergetelheid raakt.




Madeliefjes drogen, daar had ik het over. Om er thee van te maken. Moet er wel bij vertellen dat in onze tuin niet gespoten wordt met wát dan ook, hooguit kan er een vogelpoepje op de bloempjes vallen en er lopen ook geen honden of katten (dus als je zelf gaat plukken, zoek een wel goede plek op). Ik pluk de mooie, nog helderwitte bloemen af, bijna zonder steel. Ik leg ze gelijk te drogen. Zelf doe ik dat op een droogrek (6 lagen, dus er kan wat op), rommel de bloemen wat uit elkaar, zodat ze een beetje vrij liggen.
Ik doe dit op oude linnen doeken van mijn grootmoeder M.A.D.J. (Marie Amersfoort - de Jong). Hoe bijzonder is het dat ik nu deze doeken nog steeds gewoon gebruik.





En nu niks anders doen dan wachten. Wel op een plek laten drogen waar de zon niet op schijnt. Ze liggen nu bij mij op mijn tekenkamer, heerlijk koel. Regelmatig door de weken heen een beetje door elkaar doen, zodat ze weer een andere positie krijgen. Meestal na week of 6 zijn ze droog. Ach bij ons liggen ze gewoon heerlijk.....soms wel een week of 8, maar dan zijn ze ook echt droog.



(naast de potloden zoals je kunt zien)


Hier enkele feiten over het madeliefje op een rij:


- maakt blij
- veilig te gebruiken ook door kinderen
- ze bloeien door tot wel -17 graden (knap!)
- te gebruiken in thee (vers of gedroogd), je kunt ze ook als garnering gebruiken (salade)
- wanneer je in de zomer last hebt van de warmte, kauw dan 2-3 bloempjes weg en de        oververhitting in je lijf zal wegzakken
- het zou goed zijn voor de huid, bijv. ook voor zomersproeten
- ook zou het goed werken bij bijv. nierstenen.

Maar dat blije, daar ga ik voor!

Dus vanaf nu, zal er iedere week, wanneer het gras gemaaid wordt, weer een bakje vol madeliefjes op het droogrek gaan, daarna zal ik ze verpakken en zullen ze een weg vinden naar liefhebbers voor madeliefjesthee.

Misschien kijk jij vanaf nu ook anders naar madeliefjes, fijne dag!

3 opmerkingen:

  1. Wat mooi Ada, ik wist wel dat je er thee van kunt zetten maar de rest niet. Mooie mandala met een mooi persoonlijk verhaal en herinnering aan je grootmoeder.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ja leuk he Maria, daarom ben ik ook zo dol op madeliefjes, bijna altijd wat bloeiends in de tuin

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.